Ouderenmiddag in de Kruisheuvelkerk

Ontvangst met een heerlijk kopje thee of koffie en veel bekende gezichten. Wat was het weer fijn om met de ouderen bij elkaar te komen. De dames van het comité hadden weer het nodige voorbereid. Behalve voor de inwendige mens was er ook een interessant programma.

Maarten Luther werd onder de loep gelegd d.m.v. een aardige presentatie, onderbroken door een pauze. Aan het eind kon ieder een lijstje met multiple choice vragen invullen. Even kijken of we goed hadden opgelet. Ach met een beetje hulp van elkaar lukte het om de vragen te beantwoorden.

Maarten Luther wordt in 1483 geboren in een mijnwerkersgezin in het Duitse plaatsje Eisleben. Hij wordt gedoopt in de Petrus en Pauluskerk van genoemde gemeente. Als hij vijf is gaat hij een schoolopleiding volgen op de Latijnse school in Mansfeld. Hierna volgt hij ook nog opleidingen in Maagdenburg en Eisenach. In 1501 start hij een studie rechten in Erfurt. Maar hij wil monnik worden.

In juli 1505 gaat hij naar het Augustijner klooster in Erfurt en wordt hij monnik. Zijn vader is overigens niet erg blij met die ‘carrièreswitch’.
1512 Dokter in de theologie in Wittenberg
1517 Luther publiceert zijn 95 stellingen als reactie op het aflaatsysteem van de kerk
1517 Wordt in de ban gedaan en vlucht naar Wartburg
1522 Luther keert terug in Wittenberg
1525 Trouwt met Catharina von Bora
1534 Geeft een Duitse bijbelvertaling uit
1546 Luther overlijdt in de plaats waar hij geboren werd: Eisleben.

De stemming zat er goed in. Veel lachende gezichten, een hapje en een drankje en natuurlijk de loterij. Na verloting, rond 16.45 uur was de middag afgelopen en ging ieder weer naar huis.