Pastoraat

Aandacht hebben voor een ander, een luisterend oor bieden, dat noemen we noemen in de kerk ‘pastoraat’. In onze gemeente werken twee predikanten en een pastoraal coördinator. Daarnaast zijn er vele vrijwilligers die mensen bezoeken.

Er kan iets in uw/jouw leven spelen waarover u/je graag met iemand zou willen praten. Bel dan gerust het Pastoraal Centrum op (070) 327 84 13 om een afspraak te maken: dinsdag en woensdag tussen 9.00 en 10.00 uur.

Pastoraal coördinator Annemieke Hartman neemt de telefoon op en helpt u verder.
Een afspraak kan thuis of in de kerk plaatsvinden. De gesprekken zijn vertrouwelijk, predikanten hebben geheimhoudingsplicht.

Voor dringende zaken (ziekenhuisopname, overlijden) is het pastorale nummer altijd bereikbaar.

Het pastoraal centrum is ook per e-mail bereikbaar: pastoraalcentrum@pgleidschendam.nl.

Bezoekwerk noemen we individueel pastoraat. Daarnaast is er ook groepspastoraat. Er zijn gesprekskringen voor mensen van alle leeftijden, we houden thema-avonden, rouwgroepen en koffieochtenden. Kijk hier voor meer informatie.

Wie zijn wij

Ds. Maarten Hameete
Sinds juli 2020 ben ik als predikant werkzaam in de PG Leidschendam. Daarvoor was ik predikant in Renswoude-Ederveen.

Wat mij drijft als predikant is om de relevantie en de kracht van het geloof te vertolken naar onze tijd. De weg van het geloof gaan mensen in de kerk met elkaar. Een veelkleurige zoekende groep mensen die geraakt zijn door God.
Op die weg wil ik meelopen, en het is een voorrecht om daarin de gemeente te mogen helpen.

Als predikant is geen dag hetzelfde. En dat maakt het mooi werk. Op talloze manieren mag ik met mensen in gesprek gaan over henzelf en God. Op zondagmorgen in de kerkdienst, in gespreksgroepen en vergaderingen, en één op één in het pastoraat. Ik kan ervan genieten als we als kerk nieuwe wegen vinden om dat gesprek te voeren met elkaar.

In mijn vrije tijd ben ik graag buiten. Je hoofd leeg maken door op de (motor)fiets of te voet een rondje door de natuur te maken.

Maarten Hameete
ds.hameete@pgleidschendam.nl
06 8382 7434

Annemieke Hartman
In 2003 mocht ik als journalist een reportage maken over kerkzijn in vinex-wijk Leidschenveen. De gemeente kwam toen nog bijeen in basisschool de Walvis. Ik voelde mij er meteen thuis, werd lid en ik werd naast mijn baan pianist/organist tijdens de zondagsdiensten.
In 2010 stopte ik in de media en werd ik pastoraal coördinator in deze gemeente (zeg maar: de schakel tussen de predikanten en de vrijwilligers).

Ik ben heel blij dat ik in Leidschendam/Leidschenveen de kans kreeg om te groeien in mijn werk. Zo leid ik sinds een paar jaar ook uitvaartdiensten.

Ieder mens heeft een verhaal. Wat ik mooi vind en wat mij blijft boeien is dat er in het pastoraat en in de kerk ruimte is voor ieders verhaal.

Annemieke Hartman
annemieke.hartman@pgleidschendam.nl
06 1753 8835

Ds. Carel van der Meij
Ik ben dominee geweest in Amsterdam, Deventer, Voorburg en Naaldwijk. In die laatste plaats heb ik tot maart vorig jaar gewerkt en nu ben ik met pensioen. Maar al snel kreeg ik een telefoontje uit de Koningkerk in Voorburg. Het predikantsechtpaar daar ging naar Zoetermeer. Kon ik niet een tijdje invallen zolang ze daar op zoek waren naar een nieuwe predikant? Nou, dat kon ik wel, en ik vond het leuk om te doen zolang dat nodig was. Met ingang van september is het niet meer nodig. Er gaan nieuwe dominees aan het werk.
Maar een paar weken geleden kwam er een telefoontje uit Leidschendam, met dezelfde vraag. Ik ben nog steeds fit, en ik vind het nog steeds leuk om te doen, dus ook op die vraag heb ik ‘ja’ gezegd. Er kan de komende tijd een beroep op me gedaan worden voor pastoraal bezoekwerk en het leiden van uitvaarten en kerkdiensten.
Er zijn wel eens mensen die vragen waarom ik dit werk ben gaan doen, waarom ik het ook graag doe. Kort gezegd: ik heb iets met Onze Lieve Heer en ik heb iets met mensen. Dan is pastoraal werk het mooiste dat je kunt doen. En wat ik fijn vind aan de kerk is onder andere dat je er kunt zingen. Dat doe ik erg graag. Ik kan beter over mijn geloof zingen dan preken. Al doe ik dat laatste ook graag. Maar niet te lang. Als ik denk dat ik meer dan een kwartier nodig heb om iets te vertellen moet ik er eerst nog maar eens goed over nadenken. Vind ik. En wat u er van vindt hoor ik dan wel. Ik houd wel van een gesprek. In een kerkdienst mag een dominee wat zeggen. En door de week is het zaak om je oren goed te gebruiken.
U kunt me bereiken via het algemene nummer van het pastoraat. Maar u kunt ook bellen of mailen:

Carel van der Meij
vdmeijc@kpnmail.nl
06 1805 7070