Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Bridging Gaps Maaltijd

30 september 2023 17:30 - 20:00

Bridging gaps: bezoek van twee studenten aan de kerkelijke gemeente

Al vele jaren komen theologiestudenten uit de hele wereld naar Amsterdam om met elkaar een tijdelijke leergemeenschap te vormen. Het programma wordt gedragen door de theologische faculteit van de VU en de Protestantse Theologische Universiteit.
Door uitwisseling ontdekken de deelnemers elkaars context. Het maakt uit of je in China woont, in Zuid-Afrika of in Indonesië. De positie van de kerken kan zeer verschillen. De gesprekken en colleges in Amsterdam dragen eraan bij dat de deelnemers, niet allen student, sommigen al werkend, hun eigen context leren zien vanuit een ander perspectief. Niet in de laatste plaats maken zij tijdens hun verblijf van bijna drie maanden kennis met de Nederlandse samenleving die zo anders is dan hun thuissituatie, en ook kennis met kerken in Nederland. Er vallen heel wat kloven te overbruggen, vandaar de naam van het studieprogramma: bridging gaps.

De achttien studenten, dit jaar uit verschillende Afrikaanse landen, maar ook uit Azië en Latijns Amerika, brengen in weekends twee aan twee bezoeken aan kerkelijke gemeenten.

In Leidschendam ontvangen ook wij op zaterdagmiddag 30 september twee gasten, de één uit Myanmar, de ander uit Brazilië. Er wordt in twee delen, eerst in de Dorpskerk en later in de Kruisheuvelkerk een presentatie verzorgd over de Protestantse Gemeente Leidschendam. De studenten krijgen o.a. iets te horen over het veranderingsproces dat gaande is, over jongeren- en ouderenwerk, over de diaconie en de ZWO. Vertegenwoordigers van diverse groepen zijn gevraagd om onze gasten wat te vertellen. Na die presentaties is er een open maaltijd vanaf 17.30 uur in de Kruisheuvelkerk. U kunt zich voor die maaltijd opgeven, er komen intekenlijsten te liggen in de kerken. Tijdens de maaltijd zullen de studenten zichzelf presenteren, vertellen over leven en kerk-zijn in eigen land. Op zondag 1 oktober zijn de studenten aanwezig bij de viering in De Leidraad en leveren aan de dienst een eigen bijdrage. De dienst is in het Nederlands, hun bijdrage uiteraard in het Engels, maar er zal worden gezorgd voor een vertaling. Na afloop is er gelegenheid om met de studenten (na) te praten.
Onze katholieke vriendinnen en vrienden zeggen ons soms dat ze lid zijn van een wereldkerk. Protestanten zullen dat niet beweren, hebben dat mondiale besef minder. Maar het is mooi dat het weekend ons iets kan laten zien van de kerk in de wereld, de kleuren die het geloof kan krijgen als je bijvoorbeeld in Myanmar of in Brazilië woont.
Welkom aan tafel op 30 september en van harte welkom in de viering. En laat u vooral niet afschrikken door de andere taal die er soms gesproken wordt, er wordt zo goed mogelijk gezorgd voor vertaling of toelichting in het Nederlands. Zo geven we met elkaar invulling aan de tekst in Lied 969: In Christus is noch west noch oost, in Hem noch zuid noch noord.

Gert Jan de Bruin

Gegevens

Datum:
30 september 2023
Tijd:
17:30 - 20:00
Evenement Categorie:

Locatie

Kruisheuvelkerk
Burgemeester Roeringlaan 6
Leidschendam, 2262 EC Nederland
+ Google Maps
Telefoon
070-3274461