De Leidraad

Kerkelijk centrum:
De Leidraad,  Harriët Freezerhof 20, Den Haag, tel. 070 3276996

Scriba:
scriba.leidschenveen@pgleidschendam.nl

Contactpersoon huur ruimtes:
Henk ‘t Hart, email kerkonderhoud.cvk@pgleidschendam.nl

De Protestantse gemeente in Leidschenveen is een groeiende én bloeiende
gemeenschap in een Vinexwijk. “Groeien en bloeien” is ons motto; omdat de wijk
voorlopig nog niet voltooid is, zal de gemeente de komende tijd nog blijven groeien (in omvang, maar ook in volwassenheid, in volgroeidheid).
Het bloeien van de gemeente blijkt onder andere uit het vele vrijwilligerswerk dat wordt gedaan, de levendige vieringen, de openhartige een ruimhartige sfeer, etc.

Spil waarom het kerkelijk leven in Leidschenveen draait, zijn de vieringen. Deze vieringen worden bezocht door zo’n 60 tot 90 gemeenteleden, waarvan een groot deel bestaat uit kinderen.
Bij de organisatie en vormgeving van de vieringen zijn veel gemeenteleden actief betrokken. De vieringen hebben een intiem en spontaan, maar gestructureerd karakter.
De protestanten in Leidschenveen vormen al met al een inspirerende  gemeenschap die intimiteit biedt, openhartig (openstaand voor iederen en voor ieders manier van geloven en beleven) en ruimhartig (vrijgevig in materiële en immateriële zin) en daardoor aantrekkelijk is. De basishouding is er een van vertrouwen, respect en aanvaarding van de ander.

Orgel

Het orgel is in 1980 door de firma Ernst Leeflang (Apeldoorn) gebouwd voor het conservatorium te Zwolle. In 1997 wordt het overgeplaatst naar de Opstandingskapel te Nijmegen. Nadat deze in 2009 gesloten is, plaatst de firma Flentrop Orgelbouw (Zaandam) het orgel in 2010 over naar De Leidraad te Leidschenveen.

Dispositie:

Manuaal 1: Roerfluit 8′ – Prestant 4′ – Gedekte Quint 2⅔’ – Woudfluit 2′ – Mixtuur 2-3 sterk – Regaal 16′.
Manuaal 2: Holpijp 8′ – Roerfluit 4′ – Prestant 2′ – Terts 1 3/5′ – Nasard 1⅓’ – Cimbel 1 sterk.
Manuaal 3: Blokfluit 4′ – Prestant 1′ – Harpregaal 8′.
Pedaal: Bourdon 16′ – Gedektbas 8′ (mech. unit) – Gedekt 4′ (mech. unit) – Quintadeen 2′ (mech. unit) – Ranket 16′ – Vox humana 8′.

Koppelingen:
Manuaal 1 – Pedaal
Manuaal 2 – Pedaal
Manuaal 2 – Manuaal 1

Tremulant – Cymbelster

Mechanische sleepladen. Manuaalomvang: C-g3. Pedaalomvang: C-f1.

Tweeluik bij de ingang van de Leidraad

Ons gemeentelid Eddyana van der Knaap zou je onze ‘huiskunstenaar’ kunnen noemen. Ze maakte de ontwerpen voor de antependia in De Leidraad en werkt momenteel aan een gedachteniswand. En elke zondag lopen we De Leidraad binnen langs een tweeluik van haar hand.

Hierachter gaat een heleboel inspiratie schuil, veel meer dan je zou vermoeden. Zo zijn de Hebreeuwse letters van het woord Leidraad erin verwerkt, net als Mattheus 18, vers 1-5 en 20. “Deze bijbeltekst gaat over hoe wij kerk willen zijn. Je kunt mijn werk zien als een herinnering én aansporing om het woord van God in de praktijk te brengen,” zegt Eddyana.