Nieuws

  • 16 april 2024, Ouderenmiddag in de Kruisheuvelkerk

    De vrijwilligers van het ouderen comité waren al tijden druk in de weer geweest om voor de ouderen van Leidschendam – Leidschenveen een gezellige middag voor te bereiden. Dinsdagmiddag 16 april was het zover. Lees er hier over alles.

  • In de schijnwerpers: de Christelijke meditatiegroep in Leidschendam

    In Leidschendam hebben wij een meditatiegroepje, niet groot qua aantal deelnemers, ca. 5-6 per avond, maar we ervaren dit als knus. We zitten in de lounge in de Kruisheuvelkerk. Deze wordt ook gebruikt om met tieners te sparren over het geloof. Het is een klein glazen ‘hokje’ met een hoekbank, poefs en een tafeltje in het midden. Daar leggen wij een sfeervolle Oosterse sjaal op, een zilveren blad met lotusbloemkaarshouder in het midden met een waxinelichtje en zes waxinelichtjes eromheen. Vaak nog een vaasje met een voor de tijd van het kerkelijk jaar passende bloem erin.

    We starten met thee en een paar minuten social talk. Even van elkaar weten hoe het met ons gaat. Daarna gebruiken wij een prachtige gong die een van de leden heeft meegenomen van zijn werkreis in Azië. We hebben om de maand de beurt om de meditatie te leiden. Hier hebben we zelf de vrijheid in hoe deze in te vullen. We starten met meditatieve muziek, waarna er een stukje voorgelezen wordt in voorbereiding op de stille meditatie. Dit kan een gedicht zijn of een stukje uit een tijdschrift of boek. Mooie inspirerende gedachten vanuit de verschillende religies en overtuigingen.
    Na 20 minuten stil mediteren wordt er weer op de gong geslagen en wordt er nog een bemoedigend stukje voorgelezen. Tot slot nog een stukje muziek.
    Vaak praten we nog even door over de teksten of over wat er in ons opkomt.

    Het is in het begin even wennen om twintig minuten stil te zijn en gaan er nog allemaal beelden en gedachten in je hoofd om, maar op een gegeven moment merk je dat je rustiger wordt in je hoofd. We zitten op een stoel of een poef, niet op de grond in kleermakerszit, voor het geval u zich hier zorgen over maakt.
    De bijdrage voor huur van de ruimte en de thee is tien euro per maand.
    We hebben een Meditatie-groepsapp, waarin we de teksten en muziek vermelden voor degenen die niet aanwezig kunnen zijn en thuis willen mee-mediteren.
    Twee keer per jaar komen we met de groep bij elkaar, één keer om de zomer in te luiden en één keer om het jaar af te sluiten. Om beurten bij iemand thuis met een drankje en een hapje, iedereen neemt dan iets lekkers mee.

    Mocht het u/je aanspreken, kom dan eens meedoen.
    Aanmelden of nadere informatie inwinnen kan bij mij, anneliesvanmarkwijk@gmail.com  (denk aan de ‘k’ bij van Markwijk)

    Een hartelijke groet namens de meditatiegroep,
    Annelies van Markwijk

  • 31 maart 2024, Paasmorgen in de Kruisheuvelkerk

    Een feestelijk samenzijn met muziek, lezingen uit Jesaja 25: 6-9 en Marcus 16: 1-8, gebed en overdenking. De kinderen mochten voor in de kerk het kruis van takken versieren met narcissen. Altijd leuk om te zien en het resultaat hiervan was prachtig.

    Bekijk de foto’s

  • 30 maart 2024, Stille Zaterdag in de Dorpskerk

    De Stille Week in de Dorpskerk. Witte Donderdag, Goede Vrijdag en Stille Zaterdag. De bloemschikking verwijst naar de kringloop van het leven. Het doek dat over de schikking lag werd, bij de komst van het licht op deze Stille Zaterdag, verwijderd. Het doopvont werd gevuld met sprankelend water en Ieder die dat wilde kon het doopwater aanraken als teken van de doopgedachtenis. De Heer is opgestaan! De Heer is waarlijk opgestaan

    Bekijk de foto’s

  • 24 maart 2024, Palmpasen in de Dorpskerk

    Palmzondag: de kinderen genieten hier altijd erg van omdat er een Palmpasenstok gemaakt wordt. Op de stok zit een broodhaantje. Het brood herinnert aan het Laatste Avondmaal van Jezus, waar hij het brood afbrak en deelde met zijn discipelen.

    Het Kerkkoor werkte mee aan deze dienst. Lees er hier meer over en bekijk de foto’s

  • 23 maart 2024, uitvoering van de muzikale voorstelling ‘Wat doe jij?’

    In een volle kerkzaal de uitvoering van ons eigen Leidschendamse ‘Passion’ verhaal.
    Bekijk de foto’s hier

  • 10 maart 2024, Kliederkerk in de Dorpskerk

    Een volle Kliederkerk met veel activiteiten. Lees er hier meer over en bekijk de foto’s

  • Actuele stand 40-dagenproject “VUURTJES IN AFRIKA”

    Vuurtjes in Afrika

    Ons 40 dagentijdproject is dit jaar bestemd voor het werk van een Nederlandse familie in Zambia. Zij hebben een centrum opgezet dat psychologische hulp biedt aan lokale bewoners. Ze zijn klein begonnen en hebben nu plannen om de accommodatie uit te breiden. Met onze financiële steun moet dat gaan lukken. De afgelopen zes zondagen (18 t/m 24 maart) hebben we al heel wat pepermunt en chocolade kunnen verkopen en ook voor de kleurrijke haakwerkjes was veel belangstelling. Deze producten zijn inmiddels uitverkocht. Per 27 maart stond de teller op ruim € 3500,-
    Met de collecte van donderdag 28 maart en de giften voor dit doel op het rekeningnummer van de diaconie, is met de actuele stand op 29 maart, het streefbedrag van € 4.000,- met ruim € 200,- overschreden. Een schitterend resultaat.
    Het is de bedoeling dat op Pinkster zondag 19 mei tijdens de eredienst het eindbedrag d.m.v. een symbolische cheque wordt overhandigd aan een vertegenwoordig(st)er van het “Elyada Center” in Zambia.
    En natuurlijk kunt u ook nog steeds een bedrag overmaken via de Appostel app of op de bankrekening van de diaconie ( NL 96 INGB 0000117505 ) o.v.v. 40 dagentijd project 2024.

    <object class="wp-block-file__embed" data="https://pgleidschendam.nl/wp-content/uploads/2024/04/Definitieve-Opbrengst-40-dagenproject.pdf" type="application/pdf" style="width:100%;height:600px" aria-label="Definitieve-Opbrengst-40-dagenproject“>Definitieve-Opbrengst-40-dagenprojectDownloaden
  • Vrijdagochtend, koffie bij de Koster

    Het lijkt niet alleen of het iedere vrijdag drukker wordt, het wórdt ook iedere vrijdag drukker. Een flinke groep van vaste koffieklanten verzamelt op de vrijdag van 10.00 – 11.30 uur in de Voorhof van de Kruisheuvelkerk. En jawel er kan nog meer bij. Gewoon een paar extra tafels/stoelen/koffie/ thee, en klaar is Ebo. De opkomst van belangstellenden belooft ook veel goeds voor het zomerterras dat straks weer van start gaat. Bent u nog nooit geweest? Voel u welkom!
    Ook zijn er het hele jaar door veel meer activiteiten. Deze staan in het kerkblad en de nieuwsbrief. Belangrijk om te weten dat: vol bij ons nooit vol is. Er kan altijd meer bij. Tot ziens!

  • Vacature predikant

    Binnenkort kan de kerkenraad een predikant voor 0,8 fte gaan beroepen. De vacature vindt u op deze pagina.