Nieuws

 • Doopdienst 9 juni 2024 in de Dorpskerk

  Vandaag werden Senna Vesper van Eck en Lenn Mateo van Dalen gedoopt.
  Bekijk hier de foto’s

 • Webmail

  Voor de webmail gebruikers:
  graag voortaan de URL https://pgleidschendam.nl/webmail gebruiken.

 • Actie Vakantietas van Kerk in Actie 2024

  De verraste blik van kinderen is het allemaal dubbel en dwars waard! Kinderen uit kwetsbare gezinnen in Nederland kunnen meestal niet op vakantie. Wanneer in de zomervakantie klasgenootjes naar zonnige oorden vertrekken, blijven zij thuis achter. Geld voor leuke uitjes is er niet. Kerk in Actie organiseert in 2024 opnieuw de actie ‘Vakantietas’, waarmee kerken in heel Nederland kinderen in armoede, in hun regio, kunnen verblijden met een rugzak vol verrassingen.
  Ook in de gemeente Leidschendam/Leidschenveen gaan we dit jaar weer mee doen. Daar hebben wij uw/jullie hulp bij nodig. Zoals u weet is er in de Kruisheuvelkerk, Dorpskerk en in Leidschenveen een uitdeelpunt van de Voedselbank. Wat zou het fijn zijn als wij een aantal kinderen van onze cliënten blij kunnen maken met een gevulde tas.  De tasjes worden voorzien van een label met de naam, de leeftijd en of het een jongen of een meisje is. Er komt een brief bij met daarop wat suggesties over de aard van de inhoud.  Als ze gevuld zijn geven wij ze bij de uitdeelpunten aan de gezinnen met kinderen of wij zorgen ervoor dat ze via de stichting Voedselbank bij de kinderen komen. Wie doet er mee?
  Op zondag 23 juni kunt u/kan jij de tasjes ophalen voor of na de kerkdienst in de Dorpskerk. En gevuld kunt u/kan jij ze weer inleveren bij deze kerk op zondag 30 juni voor en na de dienst. Als dat niet lukt, vernemen we dat graag via het mailadres Vakantietasjes@pgleidschendam.nl

  Alvast bedankt allemaal, Anneke Joffers, Alja Schutte, Rokus van den Bout

 • Zondag 19 mei 2024, Pinksteren

  Een dienst waarbij ook dit jaar weer het  Pinkstervuur brandde.

  Bij de bloemschikking:
  Rood, de kleur van Pinksteren. De 12 takken die de wereld draagt verwijzen naar de twaalf leerlingen.
  Vervuld met Geest, in vuur en vlam,
  de wereld in:
  een deur staat open
  om te gaan en
  wereldburger te worden.

  Bekijk hier de foto’s

 • Oranjemarkt

  We kijken met veel genoegen terug op een geslaagde oranjemarkt. Pannenkoeken, saté en vis vonden gretig aftrek, de planten hebben allemaal een nieuwe plek gevonden, de boekenmarkt had echt veel kopers, de hele dag klonk orgel of pianomuziek.

  Lees er hier alles over, en bekijk de foto’s.

 • Iona – een reis en pelgrimstocht

  Zoals u in het kerkblad heeft kunnen lezen wordt een reis naar Iona voorbereid.
  Daar staat alle praktische informatie, maar we houden binnenkort (in juni) ook nog een voorlichtingsavond. U bent daarvoor straks allemaal natuurlijk van harte uitgenodigd, maar wilt u extra informatie: meldt u dan alvast aan via ds.hameete@pgleidschendam.nl en gerardsteehouwer@gmail.com.

 • 23 april 2024, Ouderenmiddag in de Kruisheuvelkerk

  Net als vorige week was het ook nu een drukbezochte middag. Lees er hier alles over.

 • Zaterdag 20 april 2024 Running Dinner

  Na 23 november 2019 was er voor ons geen Running Dinner meer. Corona! De wereld stond stil en op zijn kop. En nu… Enkele enthousiastelingen vonden dat we weer met elkaar aan tafel moesten, en ja het was een succes! We hadden net als vroeger gasten en gastheren/vrouwen. Voor de kinderen was er eten in de kerk. En met z’n allen na het hoofdgerecht naar de kerk voor het toetjes buffet verzorgd door diverse thuiskoks.

  Lees er hier meer over en bekijk de foto’s

 • 16 april 2024, Ouderenmiddag in de Kruisheuvelkerk

  De vrijwilligers van het ouderen comité waren al tijden druk in de weer geweest om voor de ouderen van Leidschendam – Leidschenveen een gezellige middag voor te bereiden. Dinsdagmiddag 16 april was het zover. Lees er hier over alles.

 • In de schijnwerpers: de Christelijke meditatiegroep in Leidschendam

  In Leidschendam hebben wij een meditatiegroepje, niet groot qua aantal deelnemers, ca. 5-6 per avond, maar we ervaren dit als knus. We zitten in de lounge in de Kruisheuvelkerk. Deze wordt ook gebruikt om met tieners te sparren over het geloof. Het is een klein glazen ‘hokje’ met een hoekbank, poefs en een tafeltje in het midden. Daar leggen wij een sfeervolle Oosterse sjaal op, een zilveren blad met lotusbloemkaarshouder in het midden met een waxinelichtje en zes waxinelichtjes eromheen. Vaak nog een vaasje met een voor de tijd van het kerkelijk jaar passende bloem erin.

  We starten met thee en een paar minuten social talk. Even van elkaar weten hoe het met ons gaat. Daarna gebruiken wij een prachtige gong die een van de leden heeft meegenomen van zijn werkreis in Azië. We hebben om de maand de beurt om de meditatie te leiden. Hier hebben we zelf de vrijheid in hoe deze in te vullen. We starten met meditatieve muziek, waarna er een stukje voorgelezen wordt in voorbereiding op de stille meditatie. Dit kan een gedicht zijn of een stukje uit een tijdschrift of boek. Mooie inspirerende gedachten vanuit de verschillende religies en overtuigingen.
  Na 20 minuten stil mediteren wordt er weer op de gong geslagen en wordt er nog een bemoedigend stukje voorgelezen. Tot slot nog een stukje muziek.
  Vaak praten we nog even door over de teksten of over wat er in ons opkomt.

  Het is in het begin even wennen om twintig minuten stil te zijn en gaan er nog allemaal beelden en gedachten in je hoofd om, maar op een gegeven moment merk je dat je rustiger wordt in je hoofd. We zitten op een stoel of een poef, niet op de grond in kleermakerszit, voor het geval u zich hier zorgen over maakt.
  De bijdrage voor huur van de ruimte en de thee is tien euro per maand.
  We hebben een Meditatie-groepsapp, waarin we de teksten en muziek vermelden voor degenen die niet aanwezig kunnen zijn en thuis willen mee-mediteren.
  Twee keer per jaar komen we met de groep bij elkaar, één keer om de zomer in te luiden en één keer om het jaar af te sluiten. Om beurten bij iemand thuis met een drankje en een hapje, iedereen neemt dan iets lekkers mee.

  Mocht het u/je aanspreken, kom dan eens meedoen.
  Aanmelden of nadere informatie inwinnen kan bij mij, anneliesvanmarkwijk@gmail.com  (denk aan de ‘k’ bij van Markwijk)

  Een hartelijke groet namens de meditatiegroep,
  Annelies van Markwijk