Nieuws

 • Uit de kindernevendienst: Van Pasen naar Pinksteren

  Jezus is opgestaan. Jezus is bij ons op de een of andere manier. Het is nu de tijd om Jezus opnieuw te leren kennen, niet alleen voor ons, maar ook de leerlingen en andere mensen uit de bijbel moeten Jezus opnieuw leren kennen.

  We doen dat aan de hand van een serie van Godly Play. We horen in de komende weken tot Pinksteren over deze ontmoetingen. Voor meer informatie klik hier.

 • Zaterdag 17 april: de grote PGL Pubquiz

  Wat hadden we met een heleboel mensen een hele leuke avond in november. Dus dat doen we graag nog een keer: op zaterdag 17 april om 20.00 uur is er weer een grote PGL Pubquiz via Zoom.
  We spelen rondes in uiteenlopende categorieën. Er zijn kennisvragen, fotovragen, creatieve opdrachten en natuurlijk weer een originaliteitprijs voor het leukst verklede team.

  Aanmelden kan heel eenvoudig: stuur een mailtje naar pastoraalcentrum@pgleidschendam.nl met daarin je teamnaam, een telefoonnummer waarop je die avond bereikbaar bent en wie er in je team zitten.

  Fulco, Maarten en Annemieke

 • Maaltijdbezorgers gezocht op woensdagmiddag

  De Koningkerk in Voorburg heeft samen met een aantal buurtorganisaties een maaltijdproject opgezet: Koken voor de buurt.
  Vrijwilligers doen de boodschappen en koken in wijkcentrum de Groene Loper.
  Daarna worden de maaltijden bezorgd, veelal bij alleenstaande ouderen en mensen met een smalle beurs. Mensen die vooral in de corona-tijd angst hebben om zelf boodschappen te doen.

  Omdat het aantal Leidschendamse adressen groeit, kwam de vraag om ook vanuit de Kruisheuvelkerk te gaan bezorgen.

  Wie wil er wekelijks op woensdag rond 16.00 uur helpen rondbrengen? Het gaat momenteel om 11 adressen. Aanmelden kan bij: diaconie@pgleidschendam.nl

 • Online geloofsgesprek ‘Wie is Jezus voor u?’

  Ik ben Gabrielle van der Spoel, en loop dit jaar stage in de PGL.
  Helaas is het door de coronacrisis en de bijbehorende maatregelen een stuk anders dan gedacht. U heeft mij dus nog niet ‘live’ kunnen ontmoeten.
  Ik mag op donderdag 15 april om 20.00 uur ’s avonds een geloofsgesprek voeren met een aantal gemeenteleden over de vraag: Wie is Jezus voor u? uit het boek, Back to Basics van Sake Stoppels.

  Dit thema gaan we koppelen aan uw eigen leven op dit moment, en de rol van de kerk daarin, nu in Corona, en in een toekomst waarin we hopelijk wat vrijer kunnen bewegen, als we gevaccineerd zijn…

  Graag nodig ik u uit voor dit gesprek. Indien u het fijn vindt om mee te doen, dan neem ik van tevoren even contact met u op. Ook stuur ik u van tevoren een tekst toe, met een aantal vragen, die we gaan bespreken uit het boekje van Sake Stoppels.

  U kunt zich opgeven via pastoraalcentrum@pgleidschendam.nl. U ontvangt dan de benodigde informatie via Zoom mee te kunnen doen. En ik wens u voor nu een ingetogen 40-dagentijd, en alvast een Goed Paasfeest.

  Met een hartelijke groet, Gabrielle van der Spoel

 • Digitale veertigdagenkalender

  Iedereen die een bijdrage heeft geleverd aan onze eerste online veertigdagenkalender: heel erg bedankt!

  Het was fijn om zoveel gezichten van gemeenteleden (weer eens) te zien en wat zaten er mooie, inspirerende en ook verrassende tips bij.
  En vanaf deze plek ook grote dank aan Henk Schuurman die elke dag alle bijdragen op de website zette.

  Teruglezen kan nog op: veertigdagenkalender.online

 • Kerkdienstgemist.nl

  Sinds het begin van de Coronacrisis hebben we voor onze vieringen Zoom gebruikt. Later kwam daar YouTube bij voor de vieringen uit de Dorpskerk. Voor de luisteraars bleven we gebruikmaken van de vertrouwde Kerkomroep.
  Vanaf zondag gaan we voor de vieringen gebruikmaken van Kerkdienstgemist.nl (NB: niet alleen voor terugkijken maar dus ook voor live meekijken). Hier kunt u alleen zien wat de camera’s in de kerk uitzenden, dus niet wie er thuis meekijken.

  Zoom blijven we gebruiken voor de online ontmoetingen zoals het digitaal koffiedrinken. Want hierbij is het fijn dat je iedereen achter zijn of haar scherm kunt zien zitten en natuurlijk met elkaar in gesprek kunt gaan. Ook kijken we naar nieuwe manieren om bijvoorbeeld voorbede aan te vragen. Daarover later meer.

  Voorlopig hebben we één abonnement voor de Kruisheuvelkerk waarmee we ook de uitzendingen vanuit de Dorpskerk en de Leidraad zullen verzorgen. Later breiden we dat verder uit.

  Op termijn zal Kerkdienstgemist ook Kerkomroep gaan vervangen maar voorlopig blijven beide beschikbaar.

  Ook als we weer zonder beperkingen naar de kerken toe kunnen, blijven we beeld en geluid aanbieden aan hen die de diensten thuis willen volgen.
  Wilt u in plaats van uw computer, tablet of telefoon de diensten meebeleven op uw TV dan zijn ook daar mogelijkheden voor. Dit noemen we ‘casten’. Heeft u daar hulp bij nodig? Stuur dan een mail naar helpdesk@pgleidschendam.nl

 • Alle activiteiten tot en met medio mei worden niet fysiek gehouden

  Gezien de ernst van de situatie in onze samenleving, is besloten geen enkele activiteit gedurende de periode van deze lockdown fysiek te laten plaatsvinden. De deuren van onze gebouwen zullen dus volledig gesloten blijven (behalve voor uitvaarten).
  Dit betekent vooralsnog dat alle erediensten tot en met 30 mei digitaal zullen plaatsvinden.

  Iedereen, ook wij, vinden dat een zeer pijnlijke keuze, maar tegelijk achten wij het niet verstandig om onszelf buiten de maatschappij te plaatsen. Als PGL willen we immers een kerk zijn die in de samenleving staat en willen we uit naastenliefde ook ons steentje bijdragen om de verspreiding van dit virus het hoofd te bieden. 

  Hoe gaan we dan wel samen kerk zijn in deze periode?

  Gedurende deze periode zullen onze eigen predikanten alle diensten digitaal gaan invullen vanuit 1 van de kerkgebouwen.  Een rooster hiervoor wordt door de predikanten gemaakt en beheerd.
  In het Kerkblad dat volgende week verschijnt, staat exact wie er waarvandaan voorgaat.  
  Voor alle andere activiteiten wordt gekeken hoe we deze weer kunnen opstarten zodra de lockdown wordt versoepeld. 

  En hoe dan verder?

  In de persconferentie van 13 april heeft de regering een plan gepresenteerd, met veel slagen om de arm, om de samenleving weer te openen. Afhankelijk van het aantal opnames in de ziekenhuizen en de hoeveelheid vaccinaties komen er versoepelingen.

  Wij zullen deze stappen op de voet volgen en onze activiteiten hieraan aanpassen. 

  Dat betekent dat eerst de buitenactiviteiten, en zodra het weer mogelijk is, ook de activiteiten binnen onze gebouwen worden opgepakt. Dit kan ook voor medio mei het geval zijn. Uiteraard wordt u hierover dan via de website en de wekelijkse nieuwsbrief geïnformeerd. We hopen dat in het volgende Kerkblad de erediensten eindelijk weer volgens het oorspronkelijke rooster kunnen worden geplaatst, maar ook daarvoor geldt momenteel nog de “slag om de arm”

 • Palmpasen

  We hebben 65 kinderen blij gemaakt met een pakketje om thuis een palmpaasstok te versieren.
  Ook ds. Maarten Hameete deed mee en hij maakte er zelfs een filmpje van zodat iedereen wist wat alle versieringen betekenen. Vervolgens zijn weer een heleboel grote mensen blij gemaakt met een mooie palmpaasstok.

 • Palmpasen

  De kinderen krijgen dit weekend thuis een pakketje om palmpaasstokken te versieren.
  Ds. Maarten Hameete laat in dit filmpje zien hoe je dat kan doen https://youtu.be/Ybhg9lBTR_A en vertelt over wat alle versieringen betekenen.
  We vinden het heel leuk als je ons een foto stuurt van het resultaat. Dan plaatsen we de foto’s op onze website en kan de hele gemeente ze toch bewonderen: pastoraalcentrum@pgleidschendam.nl

 • Wilgentakkenkruizen

  De hele week staan er wilgentakkenkruizen bij onze kerkgebouwen.
  U bent van harte welkom om daar een moment van verstilling bij te zoeken.

  Ook is er de mogelijkheid om een gebedsintentie door de brievenbus te doen, deze kunnen gebruikt worden bij de Paasdienst op zondagmorgen 4 april.