Gemeente-opbouw

Nu we met elkaar één gemeente vormen leek het ons goed een  commissie gemeente-opbouw op te zetten. De commissie bestaat uit René Bron, Marianne Kruizinga, Anja Oosterheert, Maarten Hameete en Annelies van Markwijk. Wij hebben onlangs een vergadering gehad en gesproken over mogelijke verbindende activiteiten. Onze vraag is of u met ons wilt meedenken over activiteiten. Waar bent u blij mee wat er al gebeurt en wat zou er toegevoegd kunnen worden aan ons aanbod?
We hebben tijdens een vergadering met elkaar gebrainstormd en daar zijn alvast twee hele leuke dingen uitgekomen. Anja opperde een gemeentezondag. Na de kerkdienst blijven we in en om de kerk om met elkaar te lunchen, een activiteit te doen of gezamenlijk een interessante film of documentaire te kijken en daarover na te praten en tot slot een eenvoudige maaltijd met elkaar te nuttigen.
Marianne had ook een heel leuk idee; in de maanden juli en augustus stellen mensen hun tuin/balkon open om gemeenteleden met koffie/thee te ontvangen en de natuur in het klein te tonen.
René heeft de koffieochtend die voorheen in de Leidraad was in Leidschenveen voortgezet in ‘De Smulhoeve’, wat een succes blijkt. Het mes snijdt aan twee kanten want er wordt daar bediend door mensen met een beperking. Ook is er al tweemaal een avond geweest bij iemand thuis wat als waardevol ervaren wordt.
Annelies heeft onlangs een aflevering van het KRO-NCRV programma ‘Petrus in het land’ gekeken waarin in een kerk op ezels werd geschilderd op een bijbels thema.
U ziet, de commissieleden hebben hun eigen wensen op tafel gelegd en zijn benieuwd naar de uwe.

Het belangrijkste is natuurlijk de zondagse dienst, maar door de week samenkomen en elkaar beter leren kennen is minstens zo belangrijk. Zo kunnen we ons geloof verdiepen en een hechte band creëren als kerkfamilie.

Bijgaande enquete (in PDF) / enquete (in Word) kunt u ingevuld mailen naar toekomst@pgleidschendam.nl.

Actie Vakantietas van Kerk in Actie 2024

De verraste blik van kinderen is het allemaal dubbel en dwars waard! Kinderen uit kwetsbare gezinnen in Nederland kunnen meestal niet op vakantie. Wanneer in de zomervakantie klasgenootjes naar zonnige oorden vertrekken, blijven zij thuis achter. Geld voor leuke uitjes is er niet. Kerk in Actie organiseert in 2024 opnieuw de actie ‘Vakantietas’, waarmee kerken in heel Nederland kinderen in armoede, in hun regio, kunnen verblijden met een rugzak vol verrassingen.
Ook in de gemeente Leidschendam/Leidschenveen gaan we dit jaar weer mee doen. Daar hebben wij uw/jullie hulp bij nodig. Zoals u weet is er in de Kruisheuvelkerk, Dorpskerk en in Leidschenveen een uitdeelpunt van de Voedselbank. Wat zou het fijn zijn als wij een aantal kinderen van onze cliënten blij kunnen maken met een gevulde tas.  De tasjes worden voorzien van een label met de naam, de leeftijd en of het een jongen of een meisje is. Er komt een brief bij met daarop wat suggesties over de aard van de inhoud.  Als ze gevuld zijn geven wij ze bij de uitdeelpunten aan de gezinnen met kinderen of wij zorgen ervoor dat ze via de stichting Voedselbank bij de kinderen komen. Wie doet er mee?
Op zondag 23 juni kunt u/kan jij de tasjes ophalen voor of na de kerkdienst in de Dorpskerk. En gevuld kunt u/kan jij ze weer inleveren bij deze kerk op zondag 30 juni voor en na de dienst. Als dat niet lukt, vernemen we dat graag via het mailadres Vakantietasjes@pgleidschendam.nl

Alvast bedankt allemaal, Anneke Joffers, Alja Schutte, Rokus van den Bout

Zondag 19 mei 2024, Pinksteren

Een dienst waarbij ook dit jaar weer het  Pinkstervuur brandde.

Bij de bloemschikking:
Rood, de kleur van Pinksteren. De 12 takken die de wereld draagt verwijzen naar de twaalf leerlingen.
Vervuld met Geest, in vuur en vlam,
de wereld in:
een deur staat open
om te gaan en
wereldburger te worden.

Bekijk hier de foto’s

Oranjemarkt

We kijken met veel genoegen terug op een geslaagde oranjemarkt. Pannenkoeken, saté en vis vonden gretig aftrek, de planten hebben allemaal een nieuwe plek gevonden, de boekenmarkt had echt veel kopers, de hele dag klonk orgel of pianomuziek.

Lees er hier alles over, en bekijk de foto’s.

Zaterdag 20 april 2024 Running Dinner

Na 23 november 2019 was er voor ons geen Running Dinner meer. Corona! De wereld stond stil en op zijn kop. En nu… Enkele enthousiastelingen vonden dat we weer met elkaar aan tafel moesten, en ja het was een succes! We hadden net als vroeger gasten en gastheren/vrouwen. Voor de kinderen was er eten in de kerk. En met z’n allen na het hoofdgerecht naar de kerk voor het toetjes buffet verzorgd door diverse thuiskoks.

Lees er hier meer over en bekijk de foto’s

In de schijnwerpers: de Christelijke meditatiegroep in Leidschendam

In Leidschendam hebben wij een meditatiegroepje, niet groot qua aantal deelnemers, ca. 5-6 per avond, maar we ervaren dit als knus. We zitten in de lounge in de Kruisheuvelkerk. Deze wordt ook gebruikt om met tieners te sparren over het geloof. Het is een klein glazen ‘hokje’ met een hoekbank, poefs en een tafeltje in het midden. Daar leggen wij een sfeervolle Oosterse sjaal op, een zilveren blad met lotusbloemkaarshouder in het midden met een waxinelichtje en zes waxinelichtjes eromheen. Vaak nog een vaasje met een voor de tijd van het kerkelijk jaar passende bloem erin.

We starten met thee en een paar minuten social talk. Even van elkaar weten hoe het met ons gaat. Daarna gebruiken wij een prachtige gong die een van de leden heeft meegenomen van zijn werkreis in Azië. We hebben om de maand de beurt om de meditatie te leiden. Hier hebben we zelf de vrijheid in hoe deze in te vullen. We starten met meditatieve muziek, waarna er een stukje voorgelezen wordt in voorbereiding op de stille meditatie. Dit kan een gedicht zijn of een stukje uit een tijdschrift of boek. Mooie inspirerende gedachten vanuit de verschillende religies en overtuigingen.
Na 20 minuten stil mediteren wordt er weer op de gong geslagen en wordt er nog een bemoedigend stukje voorgelezen. Tot slot nog een stukje muziek.
Vaak praten we nog even door over de teksten of over wat er in ons opkomt.

Het is in het begin even wennen om twintig minuten stil te zijn en gaan er nog allemaal beelden en gedachten in je hoofd om, maar op een gegeven moment merk je dat je rustiger wordt in je hoofd. We zitten op een stoel of een poef, niet op de grond in kleermakerszit, voor het geval u zich hier zorgen over maakt.
De bijdrage voor huur van de ruimte en de thee is tien euro per maand.
We hebben een Meditatie-groepsapp, waarin we de teksten en muziek vermelden voor degenen die niet aanwezig kunnen zijn en thuis willen mee-mediteren.
Twee keer per jaar komen we met de groep bij elkaar, één keer om de zomer in te luiden en één keer om het jaar af te sluiten. Om beurten bij iemand thuis met een drankje en een hapje, iedereen neemt dan iets lekkers mee.

Mocht het u/je aanspreken, kom dan eens meedoen.
Aanmelden of nadere informatie inwinnen kan bij mij, anneliesvanmarkwijk@gmail.com  (denk aan de ‘k’ bij van Markwijk)

Een hartelijke groet namens de meditatiegroep,
Annelies van Markwijk

30 maart 2024, Stille Zaterdag in de Dorpskerk

De Stille Week in de Dorpskerk. Witte Donderdag, Goede Vrijdag en Stille Zaterdag. De bloemschikking verwijst naar de kringloop van het leven. Het doek dat over de schikking lag werd, bij de komst van het licht op deze Stille Zaterdag, verwijderd. Het doopvont werd gevuld met sprankelend water en Ieder die dat wilde kon het doopwater aanraken als teken van de doopgedachtenis. De Heer is opgestaan! De Heer is waarlijk opgestaan

Bekijk de foto’s

Actuele stand 40-dagenproject “VUURTJES IN AFRIKA”

Vuurtjes in Afrika

Ons 40 dagentijdproject is dit jaar bestemd voor het werk van een Nederlandse familie in Zambia. Zij hebben een centrum opgezet dat psychologische hulp biedt aan lokale bewoners. Ze zijn klein begonnen en hebben nu plannen om de accommodatie uit te breiden. Met onze financiële steun moet dat gaan lukken. De afgelopen zes zondagen (18 t/m 24 maart) hebben we al heel wat pepermunt en chocolade kunnen verkopen en ook voor de kleurrijke haakwerkjes was veel belangstelling. Deze producten zijn inmiddels uitverkocht. Per 27 maart stond de teller op ruim € 3500,-
Met de collecte van donderdag 28 maart en de giften voor dit doel op het rekeningnummer van de diaconie, is met de actuele stand op 29 maart, het streefbedrag van € 4.000,- met ruim € 200,- overschreden. Een schitterend resultaat.
Het is de bedoeling dat op Pinkster zondag 19 mei tijdens de eredienst het eindbedrag d.m.v. een symbolische cheque wordt overhandigd aan een vertegenwoordig(st)er van het “Elyada Center” in Zambia.
En natuurlijk kunt u ook nog steeds een bedrag overmaken via de Appostel app of op de bankrekening van de diaconie ( NL 96 INGB 0000117505 ) o.v.v. 40 dagentijd project 2024.

Vrijdagochtend, koffie bij de Koster

Het lijkt niet alleen of het iedere vrijdag drukker wordt, het wórdt ook iedere vrijdag drukker. Een flinke groep van vaste koffieklanten verzamelt op de vrijdag van 10.00 – 11.30 uur in de Voorhof van de Kruisheuvelkerk. En jawel er kan nog meer bij. Gewoon een paar extra tafels/stoelen/koffie/ thee, en klaar is Ebo. De opkomst van belangstellenden belooft ook veel goeds voor het zomerterras dat straks weer van start gaat. Bent u nog nooit geweest? Voel u welkom!
Ook zijn er het hele jaar door veel meer activiteiten. Deze staan in het kerkblad en de nieuwsbrief. Belangrijk om te weten dat: vol bij ons nooit vol is. Er kan altijd meer bij. Tot ziens!