Vrijwilligersfeest 2024

Vrijwilligersfeest 2024

Vrijwilligersfeest 2024
Op zaterdag 16 november zijn al onze vrijwilligers van harte uit-genodigd op de vrijwilligersavond in de Kruisheuvelkerk.
Een feestelijke avond, voor iedereen die een bijdrage levert aan het kerkenwerk in Leidschendam-Leidschenveen, in de breedste zin van het woord.
Partners zijn uiteraard ook van harte welkom.
Om 19.45 uur staan koffie, thee en lekkers klaar. Om 20.00 uur begint het feestprogramma.
Graag willen we weten op hoeveel mensen we kunnen rekenen.
Aanmelden kan t/m 11 november op: vrijwilligersfeest@pgleidschendam.nl

Heeft u geen e-mail? Bel dan tijdens het spreekuur (di, wo, van 9.00 tot 10.00 uur) met het pastorale nummer: tel. (070) 327 84 13.
Graag tot ziens op 16 november.

Aanmelden Levende Adventskalender

Levende adventskalender: huizen gezocht
Je kunt aftellen tot kerst met chocolade, met legopoppetjes en zeker ook met inspirerende teksten. Wij als PGL houden ook dit jaar graag weer een levende adventskalender.
Hoe werkt het ook alweer? Op de zondagen in advent drinken we met z’n allen koffie in de kerk. Op alle andere dagen is er een gemeentelid dat tussen 10.00 en 11.00 uur zijn of haar huis openstelt. Wie wil, kan langskomen voor een kopje koffie of thee. Altijd spannend wie en hoeveel mensen er komen. Maar altijd levert het mooie en gezellige ontmoetingen op, kris kras door Leidschenveen en Leidschendam.
Wilt u, wil jij ook een ochtend mensen ontvangen?
Meld je dan snel aan bij Annemieke Hartman via pastoraalcentrum@pgleidschendam.nl maar uiterlijk tot vrijdag 15 november.
Daarna puzzelen we het schema in elkaar. Vervolgens komen de data en adres-sen in de zondagsbrief en in de kerk-app te staan.

PG Leidschendam doet mee aan de Schoenendoosactie

In deze spannende tijd zijn kinderen in noodsituaties en armoede extra kwetsbaar. Daarom doet de PGL mee aan de Schoenendoosactie. We geven kinderen ver weg een schoenendoos vol bruikbare spullen. Voor hen is dat een onbetaalbaar cadeau. Helpt u mee?

Tijdens de Schoenendoosactie versieren de kinderen en volwassenen van onze kerk een schoenendoos en vullen die met spulletjes die ze zelf gekocht of verzameld hebben: schoolspullen, verzorgingsartikelen, speelgoed en een knuffel. De dozen worden uitgedeeld in landen waar kinderen het moeilijk hebben. Als het toegestaan is in het land van bestemming, krijgen de kinderen ook een boekje met Bijbelse verhalen. Zo maken ze – vaak voor het eerst – kennis met het evangelie.

Hoop en toekomst
Vorig jaar gingen er meer dan 42.300 dozen naar onder meer Sierra Leone, Roemenië, Lesbos, Moldavië, Albanië en Togo. De jongens en meisjes in deze landen nemen de mooi versierde schoenendozen stralend in ontvangst. Kinderen in Moldavië hebben soms niet eens een eigen knuffel. En jongeren in Afrika kunnen vaak niet naar school als ze zelf geen schoolspullen hebben. Door de doos vol spullen krijgen ze perspectief en voelen ze zich gezien.

Geloof in actie
Ook voor onze kinderen zelf is de Schoenendoosactie impactvol. Ze leren wat het is om tijd, bezit en liefde te delen met een kind ver weg. Soms geven ze iets van zichzelf weg wat van waarde is: dat kan een beetje pijn doen, maar het is ook bijzonder. De actie is een mooie manier om thema’s zoals eerlijk delen, duurzaamheid en naastenliefde in onze kerk bespreekbaar te maken. Kinderen ontdekken hoe je het geloof heel praktisch handen en voeten kunt geven.

Uw hulp is welkom
Neem de actiefolder mee waarin u meer leest over de Schoenendoosactie: hoe het werkt, en wat er in de doos mag. Neem een schoenendoos van de juiste maat, versier hem leuk en vul dan met de gevraagde spulletjes. Geen snoep!

Voor de organisatie en het transport van de dozen is een bijdrage van € 5,- per doos nodig. We willen vragen of u die kunt betalen via de QR-code op de envelop die bij de folder zit. Maar overmaken of het geld in de envelop stoppen, mag ook. De envelop NIET IN DE DOOS DOEN maar onder het elastiek van de doos vastmaken. U kunt de doos uiterlijk zondag 17 november in de kerk inleveren.

Wilt u meer weten over de Schoenendoosactie? Kijk op schoenendoosactie.nl

Startzondag PGL 15 september 2024

Net als voorgaande jaren werd het een feestelijke dag. In de middag was er een programma voor elk wat wils. Na dienst en het koffiedrinken startten we met het middagprogramma. Eerst vulden we rond 12.00 uur onze magen met lekkere broodjes. Hierna werd er een splitsing gemaakt tussen jong en oud voor het middag programma.

Lees er hier meer over en bekijk de foto’s.

75+ middagen op 3 en 10 september 2024 in de Dorpskerk

Twee middagen? Ja wat wil je met zo veel aanmeldingen!
Het programma was beide keren hetzelfde, maar het weer? De eerste dag snikheet en de tweede dag regen. De tweede dag was er een doedelzakspeler op het plein, beschermd tegen de regen met een paraplu. De zaal was versierd met Engelse vlaggetjes, en er stonden High-tea standaards op tafel. Het thema was duidelijk.
Lees er hier alles over en bekijk de foto’s.

Gesprekskring Godly Play

Ook dit seizoen wil de leiding van Godly Play Voorburg en Leidschendam de gesprekskring Godly Play houden.
Deze winter willen we de “woestijn” verhalen vertellen. Bekende verhalen op een andere manier.
We beginnen met koffie/thee bij binnenkomst, dan het verhaal op de Godly Play manier, verwerken door discussie, creatief bezig zijn of wat je wilt om daarna de avond te besluiten met wat lekkers.
Alle avonden zijn in De Binnenhof van De Dorpskerk. De inloop is van 19.30 tot 20.00 uur en we besluiten uiterlijk om 21.45 uur.

U bent alle avonden van harte welkom, maar u kunt gerust ook komen wanneer u wilt/kunt.   

3 september 2024           De Ark en de vloed (Noach)      
8 oktober                           De grote Familie (Abraham)      
12 november                    Jozef 

14 januari 2025                 Exodus                                               
11 februari                         De tien beste woorden                              
11 maart                            De Ark en de tent                          
8 april                                 De Ark en de tempel                    
13 mei                                Ballingschap en terugkeer         
17 juni                                Jona, de omkeer profeet

 Anita, Annet, Irma, Paulyn en Wilma

Gemeente-opbouw

Nu we met elkaar één gemeente vormen leek het ons goed een  commissie gemeente-opbouw op te zetten. De commissie bestaat uit René Bron, Marianne Kruizinga, Anja Oosterheert, Maarten Hameete en Annelies van Markwijk. Wij hebben onlangs een vergadering gehad en gesproken over mogelijke verbindende activiteiten. Onze vraag is of u met ons wilt meedenken over activiteiten. Waar bent u blij mee wat er al gebeurt en wat zou er toegevoegd kunnen worden aan ons aanbod?
We hebben tijdens een vergadering met elkaar gebrainstormd en daar zijn alvast twee hele leuke dingen uitgekomen. Anja opperde een gemeentezondag. Na de kerkdienst blijven we in en om de kerk om met elkaar te lunchen, een activiteit te doen of gezamenlijk een interessante film of documentaire te kijken en daarover na te praten en tot slot een eenvoudige maaltijd met elkaar te nuttigen.
Marianne had ook een heel leuk idee; in de maanden juli en augustus stellen mensen hun tuin/balkon open om gemeenteleden met koffie/thee te ontvangen en de natuur in het klein te tonen.
René heeft de koffieochtend die voorheen in de Leidraad was in Leidschenveen voortgezet in ‘De Smulhoeve’, wat een succes blijkt. Het mes snijdt aan twee kanten want er wordt daar bediend door mensen met een beperking. Ook is er al tweemaal een avond geweest bij iemand thuis wat als waardevol ervaren wordt.
Annelies heeft onlangs een aflevering van het KRO-NCRV programma ‘Petrus in het land’ gekeken waarin in een kerk op ezels werd geschilderd op een bijbels thema.
U ziet, de commissieleden hebben hun eigen wensen op tafel gelegd en zijn benieuwd naar de uwe.

Het belangrijkste is natuurlijk de zondagse dienst, maar door de week samenkomen en elkaar beter leren kennen is minstens zo belangrijk. Zo kunnen we ons geloof verdiepen en een hechte band creëren als kerkfamilie.

Bijgaande enquete (in PDF) / enquete (in Word) kunt u ingevuld mailen naar toekomst@pgleidschendam.nl.

Actie Vakantietas van Kerk in Actie 2024

De verraste blik van kinderen is het allemaal dubbel en dwars waard! Kinderen uit kwetsbare gezinnen in Nederland kunnen meestal niet op vakantie. Wanneer in de zomervakantie klasgenootjes naar zonnige oorden vertrekken, blijven zij thuis achter. Geld voor leuke uitjes is er niet. Kerk in Actie organiseert in 2024 opnieuw de actie ‘Vakantietas’, waarmee kerken in heel Nederland kinderen in armoede, in hun regio, kunnen verblijden met een rugzak vol verrassingen.
Ook in de gemeente Leidschendam/Leidschenveen gaan we dit jaar weer mee doen. Daar hebben wij uw/jullie hulp bij nodig. Zoals u weet is er in de Kruisheuvelkerk, Dorpskerk en in Leidschenveen een uitdeelpunt van de Voedselbank. Wat zou het fijn zijn als wij een aantal kinderen van onze cliënten blij kunnen maken met een gevulde tas.  De tasjes worden voorzien van een label met de naam, de leeftijd en of het een jongen of een meisje is. Er komt een brief bij met daarop wat suggesties over de aard van de inhoud.  Als ze gevuld zijn geven wij ze bij de uitdeelpunten aan de gezinnen met kinderen of wij zorgen ervoor dat ze via de stichting Voedselbank bij de kinderen komen. Wie doet er mee?
Op zondag 23 juni kunt u/kan jij de tasjes ophalen voor of na de kerkdienst in de Dorpskerk. En gevuld kunt u/kan jij ze weer inleveren bij deze kerk op zondag 30 juni voor en na de dienst. Als dat niet lukt, vernemen we dat graag via het mailadres Vakantietasjes@pgleidschendam.nl

Alvast bedankt allemaal, Anneke Joffers, Alja Schutte, Rokus van den Bout

Zondag 19 mei 2024, Pinksteren

Een dienst waarbij ook dit jaar weer het  Pinkstervuur brandde.

Bij de bloemschikking:
Rood, de kleur van Pinksteren. De 12 takken die de wereld draagt verwijzen naar de twaalf leerlingen.
Vervuld met Geest, in vuur en vlam,
de wereld in:
een deur staat open
om te gaan en
wereldburger te worden.

Bekijk hier de foto’s

Oranjemarkt

We kijken met veel genoegen terug op een geslaagde oranjemarkt. Pannenkoeken, saté en vis vonden gretig aftrek, de planten hebben allemaal een nieuwe plek gevonden, de boekenmarkt had echt veel kopers, de hele dag klonk orgel of pianomuziek.

Lees er hier alles over, en bekijk de foto’s.

Zaterdag 20 april 2024 Running Dinner

Na 23 november 2019 was er voor ons geen Running Dinner meer. Corona! De wereld stond stil en op zijn kop. En nu… Enkele enthousiastelingen vonden dat we weer met elkaar aan tafel moesten, en ja het was een succes! We hadden net als vroeger gasten en gastheren/vrouwen. Voor de kinderen was er eten in de kerk. En met z’n allen na het hoofdgerecht naar de kerk voor het toetjes buffet verzorgd door diverse thuiskoks.

Lees er hier meer over en bekijk de foto’s